Wat kost een airco aan stroom?

Terug naar overzicht

Benieuwd wat een airco eigenlijk kost?

Zodra de temperaturen beginnen te stijgen tijdens de zomermaanden, stijgt ook de vraag naar een airco. Maar het leven wordt er over het algemeen niet goedkoper op. De vraag ‘Wat kost een airco aan stroom?’ is dan ook een logische vraag. Hoeveel stroom gebruikt een airco nu eigenlijk. En waar moet u precies op letten bij het aanschaffen van een airco? Hodi Koeltechniek vertelt u er hier meer over.

Stroomverbruik airco

Wat kost en airco aan stroom? Een airco heeft nu eenmaal stroom nodig. Een standaard airco verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Als u een airco dagelijks gemiddeld 8 uur gebruikt, kost u dat €1,80 bij een tarief van €0,22 à €0,23. Dat valt dus enorm mee. Let er wel op dat het stroomverbruik flink toe kan nemen als u een airco de hele dag aan heeft staan en/of wanneer u er meerdere in huis heeft.

Stroomverbruik besparen

Wilt u uw stroomverbruik met uw airco besparen in de zomer? Dat kan heel mooi in combinatie met zonnepanelen. Heeft u zonnepanelen? Zet de airco dan aan op de momenten dat uw zonnepanelen energie aan het opwekken zijn. U kunt de zelf opgewekte stroom dan direct gebruiken voor uw airco. Het stroomverbruik van de airco heeft dan minder impact op uw energierekening.

Tips voor het kopen van een airco?

U kunt het stroomverbruik van uw airco dus enorm verminderen door er slim mee om te gaan. Wilt u een airco kopen? Voor het optimaal gebruiken van een airco, geven we u de volgende tips mee.

  • 1: gebruik uw airco niet de hele dag. Gebruik de airco alleen als u in de kamer bent die u op dat moment gebruikt.
  • 2: als u een oudere airco heeft en een nieuwe wilt kopen, let dan erop dat u een zo milieuvriendelijk mogelijk koudemiddel kiest. Het koudemiddel in oudere airco’s is vaak namelijk een flinke vervuiler.
  • 3: een single split airco is een airco die u gebruikt om één ruimte mee te koelen. Deze stoot minder uit dan bijvoorbeeld een mobiele airco. Beide airco’s stoten weer minder uit dan een multi split airco. De multi split airco is namelijk voor het koelen van meerdere ruimtes. Bedenk dus goed hoeveel ruimtes u (tegelijkertijd) wilt koelen en zoek daar de juiste airco bij uit.
  • 4: het is misschien niet wat u verwacht, maar hoe lager u de temperatuur van uw airco zet, hoe meer stroom deze verbruikt. Zet uw airco dus vooral juist iets hoger in plaats van lager.
  • 5: controleer voor de aanschaf van een airco hoe goed uw huis geïsoleerd is. U kunt uw airco gebruik vaak flink verminderen als u huis goed geïsoleerd is. Ook als u overdag uw gordijnen of zonwering gesloten houdt, kunt u flink wat stroom besparen.

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie voor het kopen van een airco? Wilt u meer tips over het besparen van stroom bij het gebruik van een airco? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Hodi Koeltechniek. U bereikt ons kantoor in ‘s-Hertogenbosch telefonisch via 073 – 5210577. U bereikt ons per mail via info@hodikoeltechniek.nl. We helpen u graag verder.